Met deze website ben ik op zoek naar, en informatie over "Nigtevecht".
Hoe komt mijn familie aan deze naam en tot hoever gaat hij terug.
Wat is de relatie van mijn familie-naam met dit plaatsje.

Ik ben geboren in Weesper-karspel, nu Driemond en daar mondt ook een klein riviertje, Het gein, uit in de gaasp.
's Winters kon je daar lekker schaatsen, en 's zomers fietsen. Het gein is een mooi natuur gebied, en de Bijlmermeer was nog niet zo bebouwd.
Daar waar de Bijlmer werd gebouwd, kon je pijpenkoppen en stukken van oude potten vinden.
Vaak fietste ik door het gein, naar Abcoude of halverwege afslaand om over het Velterslaantje via het Amsterdam-rijn kanaal terug te gaan.
In de weilanden zag ik van die grijze blokken. Dit waren bunkers, zo werd mij verteld. Bunkers gebouwd voor de oorlog, voor soldaten en munitie opslag.
Aan het eind van het Velterslaantje is links een fort en aan de overkant van het kanaal het plaatsje Nigtevecht.
Een fort en een plaatsje, beiden met de naam "Nigtevecht", en een kanaal ertussen. Er was geen eens een brug. Hoe moesten ze er nou bij komen???
Toen al vond ik het eigenaardig dat dit fort, het plaatsje en ik dezelfde naam droegen.
In die tijd fietste ik met mijn vader vaak naar Nigtevecht.
Hij wees mij op een onoogelijke bult, een heuvel zo gezegd, tussen hoge bomen. Daar had eens een grote villa gestaan. In die villa had de Tsaar van Rusland gewoond.
Als kind kun je dan je oren niet geloven, een Tsaar ?, in "jouw" achternaam ?, dat was vreemd.
Wanneer ik in Weesp, bij mijn opa en oma was, ging ik wel eens naar "de Ossenmarkt". Daar was ook een fort.
Mijn vader zei wel eens: "Zie je die boerderij, daar links, achter die schuur met dat puntige dakje ?. Dat was de boerderij van je opa's vader."
Zonde, denk je dan. Als opa boer had willen worden, hadden wij daar dus kunnen wonen. Nu is het zo'n beetje de mooiste locatie van Weesp.
In de "boeken" heet die boerderij nog steeds "De boerderij van Boer van Nigtevecht".
In een museum zocht ik altijd naar oude landkaarten, van Nederland.(doe ik trouwens nog).
Kijken of Nigtevecht er op staat. Ik heb kaarten gezien, daterend uit 1500 nog wat, en daar stond het al op. Maar dan als "NICHTEVECHT".
Deze kaarten hangen o.a. in "het Rijks Museum" in Amsterdam of "Het Vesting Museum" in Naarden.
Na het overlijden van mijn opa, begon het toch echt te broeien. Onze achternaam, een plaatsje, een fort, boerderijen, hoe komt dit ?
Wat is de Historie??

In Nigtevecht hebben ook belangrijke personen en families gewoond.
Zoals de Tsaar van Rusland Peter de Grote, en de familie Huydecoper-van Nigtevecht.

"Mijn" tak is zeker niet de enige. Ongetwijfeld hebben naamgenoten of andere geïnteresseerden al eenenander uitgezocht.
naamgenoten en personen met informatie over de Familie naam "Nigtevecht" worden uitgenodigd een email te sturen naar onderstaand adres.
Ook personen met informatie over de Historie van het plaatsje Nigtevecht, de Rivier de Vecht, het Fort , het Wapen, en het V.O.C. schip, kunnen hier naar emailen.
Ik ben inmiddels de gelukkige bezitter van het "gedenkboek", over de restauratie van de hervormde kerk en toren te Nigtevecht, van P.J. Amesz, 25 Nov 1966, een cd met oude foto's, diverse oude prentkaarten, een boekje met oude prentkaarten en enkele kopergravure's, een krantje uit 1923, met een artikel over tolheffen op het Velterslaantje en een boekje over de Horstermeer.
Mocht iemand nog iets hebben wat voor mij interessant kan zijn, stuur a.u.b een email.

Onlangs heb ik het boekje : Nigtevecht, Plaatselijke en Kerkelijke Geschiedenis van J. W. Verbrurg uit 1911 kunnen kopen.
Van de artikelen die hier instaan zal ik de meest interessante op deze website gaan zetten.


Het plaatsje Nigtevecht in de provincie Utrecht ontstond aan de rivier de Vecht. Het van oorsprong langgerekte dorp op een rivierduin langs de Vecht werd in 1281 voor het eerst genoemd. Over de betekenis van de naam Nigtevecht lopen de meningen uit een. In de middeleeuwen heette de vecht-streek "Niftarlake". Niftar betekend "na, achter, langs", en laka "waterloop". Niftarlaka betekend "Gouw langs het water" en werd later vervangen door Niftarvechta, de gouw langs de vecht.
Dit is verbasterd naar Nichtevecht, dat later Nigtevecht werd. Er bestaat ook een versie : "neicht de vecht", dit slaat op de scherpe bocht die de vecht maakt.
Bekende vermeldingen van de plaatsnaam zijn : 1281-1284 en 1308 Nichtevecht, 1394 Nychtevechte, 1870 Nichtevecht, 1870 Nigtevecht, 1883 Nichtevecht.
Het dorp dat aan de westoever ligt, heeft geen brug over de Vecht, zodat het slechts aan een kant van de rivier werd gebouwd, in tegenstelling tot de dorpen meer stroomopwaarts, waar de rivier smaller is.
In 1812 wordt Nigtevecht samengevoegd tot de gemeente Nederhorst den Berg en in 1819 word Klein Muiden afgescheiden van Noord-Holland en bij Nigtevecht gevoegd.
Bij het dorp staat een molen uit 1876, de Gastermolen, welke sterk in verval is. Op deze pagina is ook informatie te vinden over "Het Wapen van Nigtevecht", Aardolie-Spreidings plan, kaarten en tekeningen en het Hoogheemraadschap. De lokatie waar Nigtevecht ligt wordt al heel erg lang bewoond, er is zelfs een unieke kano uit de IJzertijd gevonden.

omhoog


Naam & Familie Historie en Anekdote's en een pagina van onze Genealogie.
De familie naam gaat een heel stuk terug in de Historie.
De genealogie heb ik al terug kunnen vinden tot ca. 1595. De familie naam kwam dus al voor, voor 1600. (Laatste update is van 29/01/2007).
Aangezien het plaatsje in de 13e eeuw al bestond, valt er nog heel wat uit te zoeken.

omhoog

Nigtevecht heeft ook een FORT.
Dit fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, en behoord tot de linie Abcoude-Nigtevecht.
Rond 1888 is het aarden fundament van het fort gelegd. Het geheel bestaat uit een binnen fort, een gracht en een buitenfort.
Het fort is gemaakt van beton in plaats van baksteen, en is van het type met 2 hefkoepels en 2 kazematten aan de achterzijde.
UNESCO heeft de stelling op de "Werelderfgoedlijst" geplaatst. Fort Nigtevecht word nu gerestaureerd door de "Stichting Herstelling".

omhoog

Er is ook een schip, de "Nigtevecht", in gebruik geweest bij de VOC van 1692 tot 1711 . Dit schip was een "pinas" en heeft zo'n 5 reizen gemaakt. Een van de bekendste reizigers waren Jacobus De Wet en ds. Engelbertus Franciscus Leboucq.

omhoog

Er is een verhaal geschreven over de Historie van Nigtevecht, genaamd "De eerste levensjaren van de Brandspuit te Nigtevecht"
Het is geschreven door Jhr. J.A.F. Backer, Burgemeester van Nigtevecht. 10 October 1895.

Ook het ik een leuk artikel overgenomen uit een krantje "Het Leven Geïllustreerd" uit 1923, dit gaat over de perikelen met betrekking tot tolheffen op het Velterslaantje. In Nigtevecht staat ook een Nederlands Hervormde Kerk. Deze kerk heeft een behoorlijke geschiedenis en dus veel verhalen.

omhoog